Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Busvervoerder EBS opent in Purmerend grootste emissievrije busremise van Nederland

14-06-2024 Nieuws #duurzaamheid#mobiliteit

Busvervoerder EBS heeft in Purmerend de grootste en meest geavanceerde emissievrije busremise van Nederland geopend. De stallingslocatie telt 128 laadplekken voor elektrische bussen en 7.000 vierkante meter aan zonnepanelen.

De inzet op duurzame en innovatieve mobiliteit is onderdeel van de MRA Agenda, de inhoudelijke basis van de samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam. De nieuwe busremise levert hier een bijdrage aan.

‘Belangrijke stap’

EBS verzorgt het busvervoer in de deelregio Zaanstreek-Waterland. De nieuwe stalling in Purmerend maakt het, samen met een stalling in Zaandam, mogelijk om het openbaar vervoer in deze deelregio volledig emissievrij uit te voeren. ‘Een ontzettend belangrijke stap voor ons als Vervoerregio’, zegt wethouder Gerard Slegers van Zaanstad, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. De Vervoerregio is de concessieverlener in onder meer Zaanstreek-Waterland.

Ecologische washal

Op het terrein in Purmerend zijn ook een werkplaats en een ecologische washal. Hier zorgt een speciale installatie ervoor dat bij elke wasbeurt 80% van het waswater wordt hergebruikt. Een deel van de stroom voor de laadplekken wordt opgewekt met de ruim 2.000 zonnepanelen op het dak. Overtollige stroom wordt tijdelijk opgeslagen in twee enorme batterijen met een gezamenlijke capaciteit van 2,15 MWh.

De nieuwe busremise is op 13 juni geopend door (v.l.n.r.) Gerard Slegers namens de Vervoerregio Amsterdam, de Purmerendse wethouder Coen Lageveen, Kaj Mook, concessiemanager van EBS, en CEO Wilko Mol van EBS (foto: EBS)