Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Bedrijf in Amsterdamse haven claimt wereldprimeur met winnen van waterstof uit houtafval

22-11-2023 Nieuws #duurzaamheid#economie#mobiliteit

Een bedrijf in de Amsterdamse haven heeft waterstof gewonnen uit biowaste: afvalhout, zoals snoeiafval, dat geen andere mogelijke bestemming heeft. Het is voor het eerst ooit dat uit deze vorm van houtafval pure waterstof wordt gewonnen, meldt het bedrijf Bio Energy Netherlands. De onderneming spreekt dan ook van een ‘wereldwijde waterstofprimeur’.

Door de hoge puurheid (99,999%) kan de waterstof worden ingezet als duurzame brandstof in auto’s en bussen of als grondstof voor chemische processen. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds (AKEF).

Afvalhout

De installatie van Bio Energy Netherlands maakt alleen gebruik van niet-recyclebaar lokaal en regionaal afvalhout, uit een straal tot maximaal 150 kilometer van de installatie in Amsterdam. Door dit middels vergassing te converteren naar waterstof in plaats van het te verbranden, wordt ruim 99% minder stikstof uitgestoten, terwijl bij het vergassingsproces geen fijnstof vrijkomt, meldt het bedrijf in een persbericht.

Bio Energy Netherlands richt zich op het omzetten van duurzame biomassa naar syngas: een mengsel van waterstofgas en koolstofmonoxide. Dit syngas wordt gebruikt om groene waterstof en groengas te produceren. De installatie levert sinds 2022 groene stroom en warmte aan een lokaal warmtenet. Na opschaling kan de productie van waterstof worden opgevoerd tot ruim 4,5 miljoen kilo per jaar, genoeg om 100 auto’s per uur te voorzien.