Adviesrapport hoogleraren schetst kansen voor MRA na coronacrisis

11-01-2021 Nieuws #coronacrisis#economie

De coronacrisis houdt de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een spiegel voor. Zwaktes die Amsterdam en de regio vóór de pandemie al kenden, zoals de massaliteit van bezoekersstromen, gebrek aan woningen voor middengroepen en grote uitdagingen op het gebied van milieu en klimaat, worden door de crisis verscherpt. Zo neemt de kansenongelijkheid toe, zijn het openbare en sociale domein kwetsbaar en is terugkeer naar het ‘oude’ verdienmodel onzeker. In een adviesrapport schetsen onderzoekers van de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Boston Consulting Group kansen voor de MRA na de coronacrisis.

De hoogleraren Barbara Baarsma, Willemijn van Dolen, Henri de Groot, Mirjam van Praag en Marc Salomon schetsen samen met BCG in het rapport een integraal beeld van de maatschappelijke en economische impact van de coronacrisis. Ook presenteren ze verschillende vergezichten voor de ontwikkeling van de metropool en doen ze suggesties voor cruciale beleidskeuzes. Hierbij bouwen ze voort op al bestaande impactanalyses en toekomstvisies.

De onderzoekers spreken van een bijzondere samenwerking, die op eigen initiatief is ontstaan vanuit betrokkenheid bij de stad en regio. Het rapport is vrijdag 8 januari aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.