Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Aantal elektrische auto’s neemt snel toe

20-01-2023 Nieuws #duurzaamheid#economie#mobiliteit

Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt snel toe. In 2021 was 11% van de nieuw verkochte auto’s op de particuliere markt elektrisch, vorig jaar ging het om ruim één op de vier (26%) nieuwe auto’s die aan particulieren werden verkocht. Dat meldt branchevereniging RAI op basis van de jaarlijkse verkoopanalyse.

De stijging is te verklaren uit een combinatie van meer beschikbare elektrische modellen in de middenklasse, de aanschafsubsidies voor particulieren en de private lease-aanbiedingen. Eind 2022 reden in Nederland ruim 340.000 volledig elektrische auto’s.

Benzineauto’s

Hoewel benzineauto’s nog steeds het meest worden gekocht in Nederland, was 2021 al het eerste jaar waarin het aandeel benzinemotoren onder de helft van de totale verkoop kwam, met 46% van de nieuw verkochte auto’s. In 2022 daalde dit aandeel verder tot 38,5%. Het aandeel van verschillende types hybride auto’s in de nieuwverkoop steeg, van 33% in 2021 naar 36% in 2022. Het meest opvallend noemt RAI de snelle stijging van het aandeel volledig elektrische auto’s in de particuliere markt: van 11% in 2021 naar 26% vorig jaar. Het aandeel van elektrische auto’s in de totale nieuwverkoop steeg van 20% naar 23%. De totale nieuwverkoop bestaat naast particulier uit zakelijk, verhuurbedrijven en dealerregistraties.

Dieselmotoren

Het aandeel van dieselmotoren in de nieuwverkoop blijft dalen. Vorig jaar was dit aandeel nog slechts 1,5% van de nieuwverkoop. Dieselauto’s worden voornamelijk in de zakelijke markt verkocht. Deze markt schakelt echter over op volledig elektrische auto’s. Het aandeel van de volledig elektrische auto’s in de zakelijke markt bedroeg vorig jaar 23,5%.

Tekort aan onderdelen

De autosector ondervond in 2022 nog altijd de gevolgen van de coronacrisis, meldt RAI. De sector kampt met een tekort aan microchips en onderdelen, waardoor bestelde auto’s vertraagd worden afgeleverd. In 2022 zijn daardoor niet meer dan 312.129 nieuwe personenauto’s geregistreerd.