Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Smart Mobility: digitale samenwerking wordt motor voor innovatieve oplossingen

02-07-2025 Nieuws #mobiliteit#smart mobility

Het MRA-platform Smart Mobility gaat een fase in waarin samenwerking, digitalisering en innovatie centraal staan. Het platform richt zich vanaf nu op drie pijlers: Leren (kennis delen), Ontwikkelen (oplossingen ontwerpen) en Doen (toepassen in de praktijk). Op die manier versterkt het slimmere en duurzamere mobiliteit in de MRA.

Tijdens een bijeenkomst op 12 juni werd de nieuwe koers van het platform ingeluid en verkend. Voorzitter van de stuurgroep Gerard Hellburg onderstreepte het belang van onderlinge verbinding en kennisdeling. Daarna maakten deelnemers in kleine groepjes kennis met elkaar en deelden zij ideeën over slimme mobiliteit. Volgens programmamanager Daniël van Motman zijn er veel urgente uitdagingen, zoals de toenemende drukte op het mobiliteitsnetwerk. En alleen door regionale samenwerking en slimme toepassingen kan de hinder worden beperkt.

Leren, Ontwikkelen, Doen

De kern van de aanpak bestaat uit drie inhoudelijke ‘bundels’

  • Leren. Daarbij draait het om delen van kennis, ervaringen en het zichtbaar maken van kansen in de regio. Er wordt verbinding gezocht met landelijke ontwikkelingen, waarbij de belangen van MRA-deelnemers richting het Rijk worden vertegenwoordigd.
  • Ontwikkelen. Via design thinking worden praktische oplossingen ontworpen voor mobiliteitsvraagstukken. Denk aan slimme logistiek en tools voor het beperken van hinder. De aanpak richt zich op het ontwikkelen van een ‘minimal lovable product’, dat herbruikbaar en effectief is voor gemeenten en provincies.
  • Doen. Dit legt de nadruk op het toepassen van ideeën in de praktijk. Voorbeelden zijn de inzet van deelmobiliteit, het doorontwikkelen van bestaande tools, zoals het Mobilteitsprogramma van Eisen, en aanbieding van e-learnings voor overheden. Een plan met impact.

Nieuwe naam, nieuwe koers

In een stemronde werd gekozen voor een nieuwe naam voor het platform: MRA-Netwerk Digitalisering en Innovatie in Mobiliteit (D.I.M.). De nieuwe naam weerspiegelt de verschuiving naar een sterkere focus op digitalisering en samenwerking. Deze naam wordt ter goedkeuring voorgelegd aan een stuurgroep

Lees ook een interview met bevlogen mobiliteitsexperts Marc Stemerding en Hannah van Amelsfort van adviesbureau Goudappel. “We willen een vliegwiel in gang zetten.”