Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Bestuurders MRA spreken Europarlementariërs over Europese sociale fondsen

22-05-2025 Nieuws #economie#Europa#mobiliteit#ruimte

Een werkbezoek van Europarlementariërs aan de Metropoolregio Amsterdam (MRA) stond onlangs in het teken van Europese subsidies voor sociale en duurzame projecten. Op 16 mei 2025 brachten de Europarlementariërs Marit Maij (GroenLinks-PvdA) en Rachel Blom (PVV) op uitnodiging van burgemeester Hein van der Loo van Almere een bezoek aan de MRA.

Tegen de achtergrond van actuele Europese beleidsontwikkelingen, zoals het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK), het Europees Sociaal Fonds (ESF+), het Housing Plan en internationale hoge snelheidslijnen om Europese steden met elkaar te verbinden, gingen de Europarlementariërs in gesprek met lokale bestuurders, jongeren en maatschappelijke organisaties in Haarlem, Amsterdam en Almere.

Ontvangst in Haarlem: gedeelde zorgen en gezamenlijke inzet

Het werkbezoek begon met een ontvangst in het stadhuis van Haarlem, waar Marit Maij sprak met burgemeester Jos Wienen van Haarlem, burgemeester Jan Hamming van Zaanstad en wethouder Diana van Loenen van Haarlem over regionale samenwerking en sociale uitdagingen. Zo is stil gestaan bij het belang van het Europees Sociaal Fonds voor projecten gericht op kwetsbare groepen, zoals jongeren.

De aanwezigen spraken hun zorgen uit over de toekomstige beschikbaarheid van deze fondsen binnen het nieuwe Meerjarig Financieel Kader van de EU. Daarnaast is de positie van arbeidsmigranten besproken. Burgemeester Hamming pleitte voor bindende Europese regelgeving die hun rechten beter beschermt en misstanden in de samenleving voorkomt. Maij toonde begrip voor deze zorgen en benadrukte het belang van gezamenlijke actie richting het Rijk en de Europese Commissie.

Kansen voor jongeren: leerwerktrajecten met impact

Aansluitend bezocht Maij het ESF-project van SpaarneWerkt, waar jongeren zonder startkwalificatie via leerwerktrajecten worden begeleid richting werk en onderwijs. In het restaurant De Kloosterkeuken, gevestigd in een voormalig klooster, doen jongeren praktijkervaring op in de horeca, ondersteund door persoonlijke coaching en korte theorielessen. In gesprekken met jongeren, coaches en met de wethouders Diana van Loenen en Sam Meerhoff (gemeente Heemstede) werd tijdens een leerzame lunch tastbaar hoe Europese steun via het ESF+ bijdraagt aan zelfvertrouwen, vakmanschap en toekomstperspectief.

Internationale verbindingen: Zuidasdok als Europese schakel

Europarlementariër Rachel Blom bezocht in de ochtend de Zuidasdok in Amsterdam. Tijdens het bezoek aan Zuidasdok namen Marja Ruigrok (lid van het MRA Bestuur en vicevoorzitter van de Vervoerregio Amsterdam) en Harro Homan (Regiodirecteur Randstad-Noord bij ProRail) Blom mee in de strategische betekenis van Zuidasdok als stedelijk vervoersknooppunt (zogeheten ‘urban node’) binnen het Trans-European Transport Network (TEN-T).

Zuidasdok is niet alleen een belangrijk nationaal project, maar speelt ook een grote rol in het versterken van internationale hogesnelheidslijnen tussen Amsterdam en andere Europese steden. Daarbij werd benadrukt hoe belangrijk het is dat regionale bereikbaarheid, multimodaliteit en internationale verbindingen goed op elkaar aansluiten voor een duurzaam en betrouwbaar Europees vervoersnetwerk. Naast alle kansen die dit met zich meebrengt, was er ook aandacht voor de uitdagingen rond de financiering en uitvoering van de huidige status van het project.

Wonen in Almere: innovatief, betaalbaar en duurzaam

In Almere werden Maij en Blom ontvangen door wethouder Paul Tang en locatiemanager Thijs Boers en manager vastgoed Peter Nederstigt van woningcorporatie De Alliantie. Het thema wonen werd besproken aan de hand van locatiebezoeken aan Almere Duin (een uniek stuk stad in een nieuw duinlandschap) en Xylino, een modulair houtproject dat inzet op betaalbare, duurzame en circulaire woningbouw. De gesprekken benadrukten het belang van passende regelgeving en financiering vanuit het Europese Housing Plan. De regio ziet hierin kansen om versneld te bouwen, mits steden en regio’s daadwerkelijk toegang krijgen tot de bijbehorende beleidsinstrumenten en middelen.

Beschut werken: kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt

Hierna volgde een bezoek aan werk- en dagbestedingslocatie De Koekerij, waar mensen met een beperking worden begeleid naar passend werk. In gesprekken met de oprichters Joke en Derrick van Putten en de deelnemers werd duidelijk hoe belangrijk persoonlijke begeleiding en ESF-financiering zijn voor het bieden van perspectief. Het project laat zien hoe beschut werk niet alleen bijdraagt aan economische zelfstandigheid, maar ook aan sociale inclusie en eigenwaarde.

Gezamenlijke oproep: directe toegang tot EU-fondsen voor steden en regio’s

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met burgemeester Hein van der Loo en wethouder Micha Mos van de gemeente Almere. De Europarlementariërs spraken hun waardering uit voor de sociale en duurzame aanpak in de MRA. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de continuïteit van de sociale EU-fondsen in de nieuwe EU-begroting. Lokale bestuurders en de Europarlementariërs benadrukten het belang van structurele toegang tot Europese middelen en onderstreepten de kracht van samenwerking tussen steden, regio’s, Den Haag en Brussel. De gezamenlijke oproep: behoud directe toegang tot EU-subsidies voor sociale en duurzame projecten in het nieuwe MFK voor steden en regio’s.