Terugkijken: Metropoolregio Actueel met Femke Halsema, Dick Benschop, Marja Ruigrok en Marjan Rintel over het MRA-metropakket

29-01-2021 Nieuws #economie#Metropoolregio Actueel#mobiliteit#ruimte

Onlangs werd bekend dat het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en het sluiten van de Amsterdamse metroring (Isolatorweg-Amsterdam CS) serieus in beeld zijn voor financiering uit het Nationaal Groeifonds. Waarom is dit ‘metropakket’ zo belangrijk voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en is het zelfs in nationaal belang? In de rechtstreekse uitzending van Metropoolregio Actueel op dinsdag 16 februari kwamen alle antwoorden voorbij.

In de studio sprak presentatrice Marijke Roskam met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (voorzitter van de MRA), met wethouder Marja Ruigrok van Haarlemmermeer (lid dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam), met Marjan Rintel (president-directeur van NS) en Dick Benschop (President & CEO Royal Schiphol Group).

Terugkijken

U kunt de uitzending hieronder integraal terugkijken:

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Internationale en stedelijke effecten

Tijdens de uitzending worden video’s getoond vanaf  station Amsterdam Zuid en Schiphol en vanuit Hoofddorp en Haven-Stad. Aan de hand hiervan voeren de gasten in de studio het gesprek over de internationale, nationale, regionale en stedelijke effecten van de uitbreiding van het metronetwerk. Onderwerpen als de nationale bouwopgave, het oplossen van OV-knelpunten en de duurzaamheidsdoelstellingen lopen hier als een rode draad doorheen.

Internationale en nationale bereikbaarheid

Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en het sluiten van de metroring zorgt voor grote voordelen, met name op het gebied van internationale, nationale en regionale bereikbaarheid, woningbouw en het verdienvermogen van Nederland. 

Omdat reizigers meer de metro zullen nemen, ontstaat ruimte in de Schipholtunnel voor meer en snellere treinen vanaf Schiphol. Deze rijden dan vanaf Schiphol naar Utrecht, Arnhem en Limburg. Verder komt er een nieuwe intercityverbinding tussen Schiphol, Zaandam en Alkmaar en kunnen meer nationale en internationale treinen rijden op de HSL tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Breda, Düsseldorf, Berlijn, Brussel, Londen en Parijs.

Woningen, werkgelegenheid en vestigingsklimaat

Daarbij maakt het metropakket het mogelijk om ruim 92.000 woningen te bouwen in de Metropoolregio Amsterdam en om deze woningen duurzaam te ontsluiten. Ook verbindt het nieuwe metronet de belangrijkste economische centra van de MRA, waardoor er ruimte is voor 122.700 extra arbeidsplaatsen. Grote voorzieningen, zoals ziekenhuizen en universiteiten, worden beter bereikbaar. De bouw van nieuwe kantoren en betere bereikbaarheid van voorzieningen draagt bij aan een aantrekkelijker vestigingsklimaat.