Station Santpoort Noord eerste Buitenpoort in Nederland

  • 8-4-2019 15:28
‘Buitenpoorten’ is de nieuwe naam voor stations die direct aan natuur- en recreatiegebieden grenzen. Deze stations vormen de toegangspoorten naar de natuur. Station Santpoort Noord wordt de eerste Buitenpoort in Nederland.

De ontwikkeling van ‘Buitenpoorten’ is een initiatief van provincie Noord-Holland, NS, Metropoolregio Amsterdam, gemeente Velsen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daarnaast wordt samengewerkt met ProRail, Spoorbouwmeester, lokale ondernemers, organisaties en bewoners. Het initiatief stimuleert inwoners uit de regio om de trein te nemen in plaats van de auto en te genieten van het buitenleven.

Campagne
Op vrijdag 5 april is tevens een campagne gelanceerd voor wandelaars, rustzoekers en natuurliefhebbers op station Amsterdam Centraal. Doel is reizigers te verleiden om de trein te nemen en de natuur in te gaan. In de IJ-passage staat onder meer iedere maand een week lang een natuuruiting, bijvoorbeeld een Tiny Forest Zuid-Kennemerland. Zo kunnen alle treinreizigers op het station al een glimp opvangen van de prachtige natuur van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Santpoort Noord is maar een halfuurtje met de trein.  In de trein naar Santpoort Noord kunnen reizigers op Luisterruit (NS podcast) luisteren naar een speciale aflevering over Buitenpoorten.

Pilot
De Buitenpoort op station Santpoort Noord is een pilot van een half jaar, die loopt van 5 april tot en met 27 oktober 2019. In deze periode wordt onderzocht wat de reis van de stad naar het buitenleven en de inrichting van het station en de stationsomgeving aantrekkelijker kan maken.

In het voor- en najaar zullen enquêteurs op station Santpoort Noord enquêtes uitdelen aan vertrekkende reizigers. Dit moet inzicht geven in de waardering van het stationsgebied en levert waardevolle informatie voor de inrichting van andere Buitenpoorten. Ook kunnen reizigers online feedback geven via de NS-app En? Hoe is je reis?

Website
Op www.Buitenpoorten.nl is vanaf 5 april informatie te vinden over de achtergronden en activiteiten op Santpoort Noord.

Posters
Er zijn ook twee posters gemaakt, getiteld ‘Stap in het buitenleven’: klik hier.