Elektrische busverbinding tussen station Lelystad en luchthaven

  • 5-3-2019 14:45
De provincie Lelystad heeft aan vervoerder Arriva de opdracht gegund om de busverbinding tussen station Lelystad Centrum en Lelystad Airport te verzorgen. Het gaat om een rechtstreekse verbinding tussen het station en de nieuwe terminal van de luchthaven. De busverbinding zal worden uitgevoerd door volledig elektrische bussen.

De Airport Express brengt straks de reiziger in 12 minuten van Lelystad Centrum naar de luchthaven en vice versa. Vervoerder Arriva start de exploitatie met twee elektrische 18-meterbussen en wil vervolgens meegroeien met de ontwikkeling van Lelystad Airport. Zo sluit de frequentie van de bussen aan bij de treinen en de vertrektijden op de luchthaven. De Airportshuttle fungeert daarmee als belangrijke schakel tussen de trein en de luchthaven én als belangrijke impuls voor de luchthaven. Volgens Hanne Buis, directeur Lelystad Airport, is de ontwikkeling van de Airport Express van groot belang voor de bereikbaarheid van de luchthaven. “De verbinding draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van de luchthaven.”

Onlangs is een eerste proefrit met de elektrische bus gemaakt. Van de reizigerservaringen is een korte filmimpressie gemaakt.

De gemeente Lelystad zal nog de nodige maatregelen treffen om een goede doorstroming van zowel de bus als van het overige verkeer te waarborgen, zoals een vrije busbaan door het centrum en een nieuwe halte vlakbij uitgang NS-station. “Onze gezamenlijke planning houdt rekening met de start van de Airport Express per 1 april”, laat wethouder Ed Rentenaar weten. “Wij zorgen ervoor dat we dan klaar zijn.” 


V.l.n.r. Voorzitter Raad van Bestuur Arriva Nederland Anne Hettinga, gedeputeerde 
provincie Flevoland Jop Fackeldey, directeur Lelystad Airport Lelystad Hanne Buis 
en wethouder van Lelystad Ed Rentenaar tijdens de lancering van de elektrische bus