Nederlands 
logo.png


Zoektermen

detailhandel
Actieprogramma Wonen
woningbouwprogramma
FloraHolland
Bloemenveiling
Sierteelt
reizigers
luchthaven
Haarlemmermeer
duurzame innovatie
duurzaam
duurzaamheid
energietransitie
energiebesparing
duurzame energie
Haarlem
Winkelcentrum
Beemster
Stelling van Amsterdam
Laag Holland,
Metropolitaan landschap
Metropolitane landschap
Toekomstscenario’s
Infrastructuurfonds
ministerie van Infrastructuur en Milieu
detailhandel
woningbouwprogramma
Actieprogramma Wonen
Vestigingsklimaat
regio Amsterdam
marketing
acquisitie
Oostvaarderswold
Dagranddistributie
Penningsveer
Zuidas
Tunnelbouw Zuidas
ZuidasDok
Bloemendalerpolder
MRA-dossiers
Recreatiegebieden
Gebiedsagenda
SMASH
RRAAM
Noordzeekanaalgebied
MIRT
Schiphol
Haven Amsterdam
MRA Podium
Podium
metropoolvormimg
MRA Congres
EYE on the future
Delanoë
MRA Rede
Van der Laan
Schultz
Remkes
Werkgelegenheid
Gehrels
Van Poelgeest
Post
bedrijven
vestigingsplaats
hoofdkantoren
arbeidsplaatsen
Amsterdam Airport Schiphol
Amsterdam inbusiness
internationale bedrijven
Metropoolregio Amsterdam
OV SAAL
Almere
Schaalsprong
Noordvleugel
Lelystad
Duivesteijn
Floriade
Amstelveenlijn
Knooppunten
Stations
|Zeetoegang IJmuiden
Zeesluis
Amsterdam Economic Board
Board
Landschap Noord-Holland
Veen
Marker Wadden
Markerwadden
Natuur
Recreatie
Ecologische Hoofdstructuur
EHS
Natuurgebied
Flevoland
Noord-Holland
Stadsregio
Markermeer-IJmeer
Havenregio
IJmuiden
Beverwijk
Zaanstad
Amsterdam 2013
Participatiefonds Duurzame Economie
biomassavergassing
duurzaam bouwen
zonne-energie
windenergie
wind op zee
Havenbedrijf
Taskforce
Stationslocaties
Zuid-Kennemerland
Uitgeest
Zandvoort
Velsen
Smart grids
Noordzeekanaalgebied
NZKG
OV
Openbaar vervoer
Station Amsterdam-Zuid
Oplaadpunten
MRA-elektrisch
Oplaadpalen
OV-poorten
metro
sneltram
Eric Wiebes
Lange Termijn Spooragenda
Programma Groen
EHS-projecten
Kennemerland
Amstel, Gooi en Vechtstreek
Toeristische Overstapplaatsen 3D-geprint grachtenpand
N201 

Nieuws


 

Datacenters hebben de toekomst MRA koploper

15-02-2017

Naast Schiphol en de Rotterdamse haven heeft Nederland er sinds najaar 2016 officieel een mainport bij: de dataport rond Amsterdam. Datacenters hebben de toekomst. En de Metropoolregio Amsterdam kan er dubbel en dwars haar voordeel mee doen. Zo kwam onlangs het nieuws naar buiten dat in het westelijk havengebied een groot datacenter wordt gebouwd. En dat er in het bestaande cluster van datacenters rond Schiphol twee nieuwe datacenters bij komen.

Nog even terug in de tijd. Nederland was in 1988 het eerste land in Europa dat op het internet werd aangesloten. In krap dertig jaar tijd werd vervolgens opnieuw bewezen dat ook een klein land groot kan zijn: in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich één van de grootste internetknooppunten ter wereld ontwikkeld, AMS-IX. De digitale markt groeit nog steeds razendsnel en heeft zich in de afgelopen vijf jaar zelfs verdubbeld. Het aantal investeringen in het segment datacenters stijgt wereldwijd het hardst. Het aantal aanvragen dat Amsterdam Airport Area (AAA) binnenkrijgen stijgt navenant.

Datacenters indirecte banenmotor
Nu zijn datacenters vaak saaie blokkendozen waar weinig mensen werken. Wat heeft de MRA er aan om er op in te zetten? Veel. De digitale infrastructuur is namelijk indirect een banenmotor. Deloitte heeft berekend dat de aanwezigheid van datacenters zo’n 140.000 banen genereert. Een voorbeeld: nog niet zo lang geleden vestigde online film- en televisiezender Netflix zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam vanwege de kwaliteit en snelheid van deze digitale infrastructuur.

Amsterdam Airport Area
Namens AAA houd ik me bezig met internationale marketing en acquisitie van de kansrijke sectoren in de MRA. De dataport is daar een vast onderdeel van. Wat mijn werk soms erg makkelijk maakt, is dat de reputatie van onze digitale infrastructuur en kennis van digitale connectiviteit mij meestal vooruit blijkt gesneld. Of ik nu in Japan kom of in Canada, aan beide zijden van de aardbol wordt met argusogen én interesse gekeken naar wat de MRA te bieden heeft op het gebied van digitale connectiviteit. Nog een laatste cijfer: Japan is de tweede investeerder in onze regio. En ook daar zit nog steeds muziek in.

Voorwaarden voor groei
Ervaring en onderzoek leren dat de digitale infrastructuur op drie voorwaarden kan groeien: als er voldoende ruimte is, voldoende stroom en voldoende connectiviteit (glasvezelnetwerk). AAA voegt daar de eis aan toe dat de groei ‘groen’ moet zijn. De MRA kan dit bieden en werkt aan verdere verbetering.  Een volgende stap na de regiopropositie is het benoemen van de plekken waar datacenters de komende jaren zouden kunnen komen.

Green datacenter campus Amsterdam
Voor uitbreiding van het sterke Schipholcluster is ingezet op 25 hectare in de Green datacenter campus Amsterdam op Schiphol Trade Park langs de A4. Groot voordeel is hier de connectiviteit door het aanwezige glasvezelnetwerk en het toekomstige nieuwe 400 MW stroomstation. Dat scheelt geld voor de aanleg van stroomaansluitingen en reduceert risico’s doordat leidingen korter zijn. Ook kunnen gerelateerde functies en activiteiten er bij elkaar worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de spare parts voor datacenters die al bij veel logistieke dienstverleners in de directe omgeving zijn ondergebracht.

Op de campus kan het hele bedrijven-ecosysteem worden verstrekt. De campus is ook een samenwerking aangegaan met Green IT om te zoeken naar oplossingen voor duurzame datacentra waar het energieverbruik minimaal is en de restwarmte optimaal wordt hergebruikt. Traditionele datacentra zijn energieslurpers. Als de MRA in staat blijkt daar een oplossing voor te vinden, dan geeft dat  internationaal een grote voorsprong. Daarom wordt met Green IT ook naar flexibele oplossingen gekeken, zodat er  in de toekomst bijvoorbeeld makkelijk kan worden gekozen voor de aansluiting op alternatieve energiebronnen.

Flevoland en Almere
Elders in de MRA worden ook nieuwe locaties klaargemaakt voor de bloeiende datacentermarkt. Zo is langs de Flevokust een plek gereserveerd voor grotere datacenters (hyperscales) die minder afhankelijk zijn van de AMS-IX en die qua stroomvraag duurzaam bediend kunnen worden vanuit de bestaande Maximacentrale.

Ook Almere heeft een bijzondere positie in de wereld van datacenters. In de gemeente is het Big Data Value Center (BDVC) gevestigd, een uniek open innovatieplatform waar verschillende organisaties en partijen experimenteren met (big) data. In de BDVC creëren we concreet meerwaarde uit data. Dat deze locatie aantrekkingskracht heeft op datacenters spreekt voor zich.

Pluspunten MRA
Met de benchmarks van stroomkosten en stabiliteit van het stroomnetwerk scoort de Metropoolregio Amsterdam goed. Maar dat doet Frankfurt ook. Het sterkste wapen van de MRA is de connectiviteit. De internetkabels die ons land via de zeebodem met de andere kant van de Atlantische Oceaan verbinden, zijn vooral in Noord-Holland aan land gebracht. Hoe korter de kabel, hoe sneller de verbinding. Met die enorme snelheid onderscheidt de MRA zich dan ook. De unieke internetsnelheid en -dichtheid vormen een propositie die wereldwijd concurrerend is.

Bron: www.amsterdamlogistics.nl


Deel dit bericht

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel via LinkedIn Deel nieuwspagina via email

Terug naar overzichtInschrijven nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Agenda

02/03

Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam

09/03

Seminar Warmtenetwerk

17/06

Mooi Linieland

Aanleg natuurparadijs Marker Wadden gestart

Hier kan een titel  komen op twee regels

De aanleg van natuurparadijs de Marker Wadden in het Markermeer is begonnen. 

Lees meer >

Tweets MRA_online

Zoeken in de MRA website

MRA Agenda 2016 - 2020Lees meer >

metropoolregioamsterdam.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.      Deze melding verbergen